ZWOLLE - De provincie Overijssel kent aan elf evenementen en festivals in Overijssel over drie jaren 2,7 miljoen euro toe.

Het Stadsfestival Zwolle en IJsseldelta Maritiem in Kampen en Zwartsluis vallen buiten de boot. Het Bevrijdingsfestival Overijssel, Zwolle Unlimited, het Zwolse IJsbeeldenfestival en de Ronde van Zwolle zitten wel bij de gelukkigen die van 2013 tot en met 2015 jaarlijks subsidies van Overijssel op hun rekeningen kunnen bijschrijven.

Voor het Stadsfestival Zwolle kwam het besluit niet uit de lucht vallen. De opvolger van respectievelijk Stad als Theater en ZwArt is tot dusver een keer gehouden, toen wel met 150.000 euro provinciale subsidie. Toen vorige week bekend werd dat de provinciale gelden op de tocht stonden, gaf organisator Niek van der Sprong aan hoe dan ook een tweede editie te organiseren. Wel gaf hij aan dan terug naar de tekentafel te moeten.

Ook Military Boekelo, Deventer op Stelten, Dickensfestijn Deventer, Deventer Boekenmarkt, International Topsport Events Twente (FBK Hengelo, CSI Twente, Triathlon Holten, Military Boekelo, Marathon Enschede), Stoppelhaene Raalte (Typisch Salland) en Ribs&Blues/Dauwpop Salland/ Twente delen in de 2,7 miljoen euro subsidie. Theo Rietkerk, gedeputeerde Economie, Energie en Innovatie: "Met de gehonoreerde voorstellen is sprake van een pakket evenementen en festivals waarvan de programma's uitstekend vorm geven aan het stimuleren van de regionale economie. Dit doen zij door uitvoering te geven aan de gewenste verbinding met het lokale/regionale bedrijfsleven, het toewerken naar meerdaags verblijf met arrangementen en het betrekken van organisaties uit Sport, Zorg, Cultuur en/of Natuur. Tevens zijn de evenementen en festivals het visitekaartje van Overijssel en dragen als zodanig wezenlijk bij aan de promotie en marketing van de toeristische A-merken (Vechtdal, Salland, Waterreijk, IJsseldelta en Twente) en de Hanzesteden. Meer gasten die langer verblijven en meer besteden, geven de regionale economie hiermee een flinke impuls".

Comment