Comment

Het ijsbeeldenfestival in Zwolle boekte een nieuw bezoekersrecord

 

ZWOLLE - Met zo'n 80.000 bezoekers heeft het IJsbeeldenfestival deze editie een record gevestigd. Niet eerder trok het Zwolse evenement zo veel betalende gasten. Met name buiten de stad was de animo voor de bevroren beelden groot.

Dit weekend zijn de deuren van de koudste attractie van Zwolle voorlopig voor het laatst geopend. Directeur Marc van Aalst verwacht dat er dan nog enkele duizenden bezoekers de weg naar de NedTrain-hal achter het NS-station weten te vinden. De 100.000 bezoekers die van tevoren werden verwacht zal het IJsbeeldenfestival desondanks niet halen. Van Aalst: "We zullen ons nog goed gaan verdiepen in de oorzaak dat we dat aantal niet hebben gehaald. Wellicht dat er minder Zwollenaren zijn geweest. Dat zou kunnen omdat we dit jaar minder zichtbaar in de stad waren dan voorheen." Eerder zat het festival op het Rodetorenplein. Die locatie werd echter te klein.

Comment

Comment

Goede eerste week voor IJsbeeldenfestival Zwolle 2014

Het IJsbeeldenfestival in Zwolle heeft een goede eerste week achter de rug. Dat zegt organisator Van Aalst. Cijfers heeft hij niet, maar hij zegt afgelopen week al meer bezoekers getrokken te hebben, dan in de vergelijkbare week vorig jaar.

Het festival zit jaar op een nieuwe plek, aan de achterkant van het station. Er is ruimte genoeg in de oude werkloods van NedTrain. "Op het Rodetorenplein hadden we altijd 800 vierkante meter, nu 1250 vierkante meter", zegt Van Aalst. "Daarnaast hebben we nog een event-plaza, met attracties en horeca. Mensen kunnen nu langer op het festival verpozen. Dat is ook nodig als je mensen uit het westen hier naartoe wilt laten komen. Ze betalen toch al gauw 50 euro met het gezin, dan moet je niet in een kwartiertje klaar zijn."

 

De reacties van bezoekers zijn positief. "Het is onvoorstelbaar wat die kunstenaars met ijs hebben kunnen maken", zegt één van hen. De beelden die er staan, hebben allen te maken met transport. "Dat kan naar de ruimte zijn, over het water, weg of spoor. Je kunt het zo gek niet bedenken",  zegt Van Aalst. Zo kun je een kijkje nemen in een cockpit en staan er onder meer een racewagen, een trein en een slagschip van ijs. De organisatie hoopt deze editie zo'n 100.000 mensen te trekken.

Comment

Comment

Amerikaanse eigenaar ID&T koopt ook Awakenings

Het nieuwe Amerikaanse moederbedrijf van ID&T heeft nu ook de Nederlandse organisatie Monumental gekocht, waarvan technofeest Awakenings deel uitmaakt.

SFX, het bedrijf van miljardair Robert Sillerman, kocht eerder al voor miljoenen ID&T op, een van de grootste internationale spelers op het gebied van dancefeesten.

Monumental wordt geleid door Rocco Veenboer, die ook na de overname door SFX aan het roer zal blijven staan. Dat maakt het beursgenoteerde bedrijf maandag bekend.

"Rocco en zijn team hebben van Awakenings het sterkste technomuziekmerk in Amsterdam gemaakt, zo niet van heel Europa", aldus Robert Sillerman. "We kijken ernaar uit om de unieke Awakenings-ervaring met nieuwe fans over de hele wereld te delen."

Familie

Veenboer spreekt de wens uit het concept in onder meer Groot-Brittannië en Australië te lanceren. "Ik ben verguld om onderdeel van de SFX-familie te worden en ik ben er enthousiast over om Awakenings naar nieuwe locaties te brengen voor een nieuw publiek", aldus Veenboer.

Het eerste Awakenings-feest vond in 1997 plaats in de Gashouder te Amsterdam en vier jaar later werd de eerste festivaleditie gehouden in Spaarnwoude. Dit jaar werd Awakenings uitgebreid tot een twee dagen durend evenement. SFX is momenteel eigenaar van dancefeesten als Tomorrowland, Mysteryland en Sensation.

Door: NU.nl/Pierre Oitmann

Comment

Comment

Dance Valley 2014 – 20th Anniversary

woensdag, 6 augustus 2014

Het is al jarenlang een groot begrip in de dancewereld, Dance Valley. Inmiddels bestaat het feest al 20 jaar en voor UDC was het dan ook reden om groots uit te pakken met the 20th Anniversary van het feest.

De laatste jaren is er wat verandering gekomen in het Dance Valley concept, omdat er tegenwoordig in de Hard Valley ook ruimte is voor hardcore en hardstyle. Tijdens de 20ste editie van het feest wilden we er uiteraard heel erg graag bij zijn.

We vertrokken we vol goede moed naar het recreatiegebied Spaarnwoude. De weersverwachting was de gehele week goed geweest, echter draaide dit op vrijdag helemaal om en zou het veel gaan regenen, bliksemen en onweren. We hoopten maar dat het allemaal mee zou vallen en dat we een mooie zonnige en gezellige dag tegemoet zouden gaan.

Toen we door onze taxi bij het festivalterrein werden afgezet had het al flink geregend, mensen liepen in de blubber en auto’s slipten weg op het parkeerterrein. Er waren voorafgaande aan het feest verschillende parkeerkaarten verkocht, namelijk normale parkeerkaarten (€ 12), parkeerkaarten dichtbij de entree op het hoofdparkeerterrein (Special genoemd, € 25) en parkeerkaarten waarmee je er van verzekerd was dat je snel zou kunnen vertrekken na het feest (€19). Zelf hadden wij dit principe nog niet eerder meegemaakt en we vonden het op zich wel een goed idee van de organisatie.

Nadat we na een behoorlijke wandeling bij de ruimte aangekomen waren waar we onze kaarten op moesten halen begon het ineens heel hard te regenen. We keken elkaar aan en schoten in de lach, als dat maar goed zou gaan de rest van de dag. Gelukkig duurde het even voordat we onze bandjes hadden en klaarde het al op toen we naar buiten liepen. Het zonnetje begon zelfs te schijnen, waardoor wij onze jassen toch maar in een kluisje deden. Ook Dance Valley maakt gebruik van elektrische kluizen, even opletten dat je code niet gezien wordt –  maar verder is het toch wel handig dat je achteraf niet in de rij hoeft om je borg te halen.

De decoratie van het festivalterrein zag er super uit. Overal wapperden  vlaggen in verschillende kleuren en ook waren de meeste stages mooi aangekleed. Op heel veel verschillende plaatsen stonden kraampjes waar eten en drinken besteld kon worden en we hadden al gelijk in de gaten dat het goed en professioneel geregeld was.

We kwamen als eerste aan bij de stage waar deephouse werd gedraaid, dit podium met de naam The Church was volledig naar een kerk gethematiseerd. Boris Werner was aan het draaien en het publiek vermaakte zich al uitstekend. Na enige tijd hier te hebben gestaan besloten we om verder te lopen over het mooie festivalterrein. We  vonden het fantastisch om alle verschillende hoogtes, stenen en bergen te zien en alle mensen die overal op stonden en zaten.

We kwamen aan bij de mainstage, The Valley.  We waren erg onder de indruk van het grote uitgestrekte podium dat op stond gesteld. Dit podium, aan het einde van de vallei, bestond uit grote stroken met voornamelijk blauwe LED verlichting waar van alles mee geprojecteerd kon worden, op grote schermen zagen we  de dj draaien (Dirty South) en de muziek paste precies bij de sfeer die er hing. Het was al behoorlijk druk, mensen waren vrolijk en relaxed.

Vanuit de main gingen we verder naar een aantal andere stages. Als eerst kwamen we aan bij de trance stage (The Tunnel), om bij deze stage te komen moesten we een berg op, sommige mensen hadden hier al moeite mee. Enkele bezoekers gingen onderuit en moesten vervolgens de rest van de dag met een modderkont rondlopen. Deze moddervlekken hebben we later op de dag nog veel vaker gezien.

Drie andere stages die in dit gebied lagen waren de podia met de muziekstijlen house (The Club), eclectic (The Crib) en techno (The Warehouse). Bij de eclecticstage werden er voornamelijk top-40 dancenummers gedraaid, maar ook een aantal vette Amerikaanse hiphopplaten. Hier hebben we ook nog even van genoten. In de tenten waar house en techno werd gedraaid zijn wij maar heel even geweest, op het moment dat wij in de housetent waren was het namelijk tijd voor ons om even wat te gaan eten. Er was genoeg keuze, zelfs sushi! De prijzen vielen ons mee. Vervolgens gingen we naar het hardere gebied van het festivalterrein. Noize Suppressor zou namelijk om 18:30 uur een live-optreden gaan verzorgen en hier wilden wij graag bij zijn.

De rest van de dag zijn wij eigenlijk niet meer weg geweest uit de Hard Valley, naast het hardcorepodium (The Underground) was er ook een hardstyle- (The Refinery) en een raw hardstylepodium (The Junkyard) in dit hardste gedeelte van Dance Valley aanwezig. Het podium van The Refinery leek in grote mate op het hoofdpodium, echter was dit podium net iets minder indrukwekkend. Ook hier stond een groot gedeelte van de vallei weer vol met mensen  en was de sfeer erg goed.

Op een enkele bui na (toen het ineens wel heel erg druk in de tent van de hardcore werd) is het voor ons verder de hele tijd droog gebleven. We hoorden wat verhalen over de toiletten die slecht geregeld zouden zijn, maar bij de Hard Valley waren er telkens genoeg toiletten beschikbaar en hebben we geen enkele keer moeten wachten. Bij zowel de bars als de eetgelegenheden werden we elke keer snel geholpen en het ging allemaal erg professioneel. De 20 jaar ervaring met het feest was goed te merken.

De 20e editie van Dance Valley is ons erg goed bevallen. We hebben een hele gezellige dag gehad en hebben genoten van de fijne sfeer die er op het festival hing. Het geluid was overal goed en ook muzikaal was het dik in orde. Het gehele feest was professioneel georganiseerd en ondanks een paar kleine buitjes is het toch ook overwegend mooi weer geweest, dit kwam de sfeer natuurlijk ook ten goede. Hierbij willen wij UDC feliciteren met  het 20 jarig jubileum van Dance Valley en we hopen er volgend jaar weer bij te zijn!

Tekst Miquelli van Cleef
Beeld Robby Bone
Bron DJmag

Comment

Comment

UDC kiest ook voor Joor Events

Naast Monumental Productions (Awakings) en A-Venue (Latin Village) kiest ook UDC (oa. Dance Valley-Dutch Valley-Go Apre Ski) om de horeca zelf in handen te nemen onder leiding van Joor Events.

 

Comment

Comment

ONTDEK DE GEHEIMEN VAN DE HONDSRUG

Van mei tot medio september 2014 vindt in Zuidlaren het grootste overdekte zandsculpturen-evenement ter wereld plaats in het prachtige evenementencomplex de Prins Bernhardhoeve. Ruim 15.000 vierkante meter met een overweldigende zandexpositie, theater en uitdagende activiteiten voor jong en oud.

In ons sculpturepark kunt u de ontstaansgeschiedenis en ontwikkeling van de inmiddels 150.000 jaar oude Hondsrug beleven, verbeeld in fascinerende zandsculpturen in een geweldige ambiance. Het gebied de Hondsrug is in 2013 benoemd tot Geopark onder auspicien van ‘UNESCO’ en behoort hiermee als eerste Nederlandse gebied tot een van de 50 erkende Geoparken in Europa. De gemeente Tynaarlo en het Geopark de Hondsrug zijn uitermate enthousiast over dit voor Noord Nederland unieke project.

Comment

Comment

Technofestival Awakenings onthult meer dan honderd acts

De organisatie van technofestival Awakenings heeft donderdagmiddag ruim honderd namen bekendgemaakt die deze zomer het affiche van het tweedaagse dancefeest sieren.

Tijdens de veertiende editie van het grootste technofestival ter wereld in de openlucht treden onder meer grootheden als Carl Cox, Adam Beyer, Joris Voorn en Sven Väth op.

Ook is er veel ruimte voor aanstormend talent in het technogenre, waaronder Breach, Clouds, Finnebassen, Pangaea & Pariah, Blawan en Midland.

Omdat Awakenings jaarlijks maanden voor aanvang al uitverkoopt, heeft organisator Monumental het festival uitgebreid naar twee dagen. Monumental belooft dat de aankleding van Awakenings mede daardoor nog spectaculairder zal zijn dan voorheen.

Het festival vindt op 28 en 29 juni plaats in Spaarnwoude. De kaartverkoop is reeds gestart via de website van Awakenings. Er zijn zowel entreekaarten voor beide dagen als losse kaarten voor de zaterdag en zondag verkrijgbaar.

Comment

Comment

Topdag IJsbeelden Festival in Zwolle

Zwolle - Op tweede kerstdag hebben maar liefst vierduizend mensen een bezoek gebracht aan het IJsbeelden Festival in Zwolle. Dat is een toename van 30 procent ten opzichte van tweede kerstdag tijdens de vorige editie. Het IJsbeelden Festival, dat als thema ‘200 Jaar Koninkrijk der Nederlanden’ heeft, is nog geopend tot en met 26 januari 2014.

Ook al was er sprake van een record aantal bezoekers op één dag, de wachttijden waren zeer gering en aanzienlijk korter dan bij de voorgaande edities van het IJsbeelden Festival. Dit heeft te maken met de nieuwe opstelling en indeling. Ook de ijsbaan op het Rodetorenplein kende een goede dag. Het was er lekker druk.

Opvallend was het aantal mensen dat er een dagje uit van maakte en het bezoek aan de sprookjesachtige ijs- en sneeuwbeelden combineerde met schaatsen op de ijsbaan en warme chocolademelk drinken. Op die manier ervaren zij toch een wintergevoel in de kerstvakantie.

Marc Huitink, een van de vier ondernemers achter het IJsbeelden Festival, spreekt van een leuke sfeer. “Het is voor ons genieten dat zoveel mensen zoveel plezier beleven aan hun dagje uit. De combinatie van de ijsbaan en de ijsbeelden blijkt een groot succes te zijn. Daar zijn we trots op.”

Dat er de komende periode nog de nodige bezoekers te verwachten zijn, blijkt wel uit de online kaartverkoop via See Tickets. Een groot deel van de reeds verkochte kaarten is nog niet bij de kassa van het IJsbeelden Festival ingeleverd.

De organisatie van het IJsbeelden Festival heeft besloten om de openingstijden te verruimen. In plaats van 17.00 uur sluit het IJsbeelden Festival vanaf heden dagelijks de poorten om 18.00 uur. Met uitzondering van donderdagavonden, want op deze koopavonden kunnen bezoekers tot 21.00 uur terecht.

Transient

Comment

Comment

RTV Oost

De beelden van het IJsbeeldenfestival in Zwolle liggen in de stadsgracht. "De beelden mogen zwemmen. Het water wordt weer teruggegeven aan de natuur", zegt Huib Joor van de organisatie.

Joor kijkt terug op een geslaagd evenement. Met 145.000 bezoekers was het beter bezocht dan de vorige editie. Het festival sloot eergisteren haar deuren. Wat opviel was dat er onder de bezoekers veel Amsterdammers zaten. "Daar hebben wij geen verklaring voor", zegt Joor. "Mogelijk hebben we daar veel publiciteit gekregen. Het weer in de kerstvakantie zat ook mee."

Comment

Comment

Subsidie voor IJsbeeldenfestival Zwolle

ZWOLLE - De provincie Overijssel kent aan elf evenementen en festivals in Overijssel over drie jaren 2,7 miljoen euro toe.

Het Stadsfestival Zwolle en IJsseldelta Maritiem in Kampen en Zwartsluis vallen buiten de boot. Het Bevrijdingsfestival Overijssel, Zwolle Unlimited, het Zwolse IJsbeeldenfestival en de Ronde van Zwolle zitten wel bij de gelukkigen die van 2013 tot en met 2015 jaarlijks subsidies van Overijssel op hun rekeningen kunnen bijschrijven.

Voor het Stadsfestival Zwolle kwam het besluit niet uit de lucht vallen. De opvolger van respectievelijk Stad als Theater en ZwArt is tot dusver een keer gehouden, toen wel met 150.000 euro provinciale subsidie. Toen vorige week bekend werd dat de provinciale gelden op de tocht stonden, gaf organisator Niek van der Sprong aan hoe dan ook een tweede editie te organiseren. Wel gaf hij aan dan terug naar de tekentafel te moeten.

Ook Military Boekelo, Deventer op Stelten, Dickensfestijn Deventer, Deventer Boekenmarkt, International Topsport Events Twente (FBK Hengelo, CSI Twente, Triathlon Holten, Military Boekelo, Marathon Enschede), Stoppelhaene Raalte (Typisch Salland) en Ribs&Blues/Dauwpop Salland/ Twente delen in de 2,7 miljoen euro subsidie. Theo Rietkerk, gedeputeerde Economie, Energie en Innovatie: "Met de gehonoreerde voorstellen is sprake van een pakket evenementen en festivals waarvan de programma's uitstekend vorm geven aan het stimuleren van de regionale economie. Dit doen zij door uitvoering te geven aan de gewenste verbinding met het lokale/regionale bedrijfsleven, het toewerken naar meerdaags verblijf met arrangementen en het betrekken van organisaties uit Sport, Zorg, Cultuur en/of Natuur. Tevens zijn de evenementen en festivals het visitekaartje van Overijssel en dragen als zodanig wezenlijk bij aan de promotie en marketing van de toeristische A-merken (Vechtdal, Salland, Waterreijk, IJsseldelta en Twente) en de Hanzesteden. Meer gasten die langer verblijven en meer besteden, geven de regionale economie hiermee een flinke impuls".

Comment

Comment

Ijsbeelden in Zwolle

Ook dit jaar verzorgen wij de gehele technische productie voor het ijsbeeldenfestival. Het ijs is bijna allemaal binnen, we zijn bezig met het stacken en de carvers zijn onderweg.

Comment

IJsbeeldenfestival Zwolle 2012

Comment

IJsbeeldenfestival Zwolle 2012

De Sprookjes van Grimm in ijs en sneeuw

Zwolle staat in 2012 helemaal in het teken van de gebroeders Grimm en hun wereldbekende sprookjes. De tweede editie van het IJsbeeldenfestival, dat opnieuw op het Rodetorenplein plaatsvindt, haakt op dit thema in. Een team van 40 internationale en Nederlandse ijskunstenaars gaat met behulp van 250.000 kilogram ijs en 250.000 kilogram sneeuw diverse ‘Sprookjes van Grimm’ uitbeelden. Deze sneeuw- en ijswereld, die in een thermische tent van 2.000 m² wordt tentoongesteld, is te bezichtigen van zaterdag 8 december 2012 tot en met zondag 27 januari 2013. Het IJsbeeldenfestival, met wederom IJshotel Lumen, is opnieuw de grote trekker van ‘Winter in Zwolle’, dat dit jaar weer groter en breder wordt gedragen dan bij de voorgaande editie.

 

Comment